Orienteringsutvalget
Midt-Norge Sør Bedriftsidrettskrets
Menu

 
RouteGadget - Veivalg på kart
 
Se veivalg for andre løpere
Gå til veivalg
Velg "Løp/løpere" - "veivalg" fra menyen.
Velg et løp og løype du vil se på. Kartet blir hentet av Java. Her kan du få en feilmelding hvis du ikke har installert Java på din PC. Du er nå på RouteGadget-siden.
 
Lær basisfunksjoner
Trykk på zoom +/- for å få en passe målestokk på kartet.
Trykk på kartet med venstre musknapp og hold. Dra deretter kartet til sentrum slik at hele løypen vises.
 
Velg løpere
Trykk på meny under "Choose competitors".
Valg "All classes" gir en liste med navnet på løpere som har lagt inn sine veivalg.
Valg ".. løype" gir en liste med navnet på alle løpere med slutt-tid. Løpere som har lagt inn sine veivalg er merket med * (manuelt tegnet inn) eller merket med *GPS (data overført fra GPS).
Velg en eller flere løpere ved å klikke på navnet.
 
Se veivalg / animasjon
Trykk på "View routes" for å se løpernes veivalg.
Trykk på "View animation" - "Start" for å følge løperne rundt løypen.
 
Legg inn egne veivalg manuelt
Forberedelser
Velg riktig kart og gå til RouteGadget-siden. Sett en "x" i ruten "Draw your route".
Trykk på menyene under denne ruten og velg løype(choose class/course) og velg ditt navn(choose your name). I notat-feltet nedenfor kan du skrive inn en kommentar eller fjerne teksten.
 
Tegn inn ditt løypevalg
På kartet ser du at strekket fra start til 1.post er merket med en blå strek. Denne streken flytter seg automatisk til post 2 når du har klikket deg inn på 1.posten - osv. helt til du er i mål. Pass hele tiden på at den blå streken peker til neste post.
Klikk midt i start-trekanten. Klikk i enden av neste rettstrekning og veivalget ditt blir markert med en rød linje. Forsett å lage punkter til du er på posten. Hvis du gjør en feil - trykk "Undo". For hver gang du trykker "Undo" fjernes et punkt bakover.
Du får ikke lagret veivalget ditt før du har vært innom alle postene og i mål. Trykk "Save route" for å lagre. Du får en feilmelding hvis noe mangler.
 
Legg inn egne veivalg fra GPS
Forberedelser
Velg riktig kart og gå til RouteGadget-siden. Velg 'GPS' øverst på siden. Velg GPX-format og last opp ditt GPS-spor.
Trykk på menyene under denne ruten og velg løype(choose class/course) og velg ditt navn(choose your name). I notat-feltet nedenfor kan du skrive inn en kommentar eller fjerne teksten.
 
Tegn inn ditt løypevalg
GPS-sporet er feilplassert, og det må da trekkes på plass ved å dra i 3 markerte blå punkter(klikk og hold venstre musknapp).
Klikk og hold i kartet for å flytte det innen vinduet.
Bruk zoom-knappene til høyre for å få oversikt over alle 3 hvor de skal på forhånd. Når man begynner å dra de blå punktene på plass kan man fort miste oversikten.
Etter grovjustering kan man trykke OK og får da mulighet til å velge referansepunkter selv og kan finjustere inntil man er fornøyd. Kartene er ikke alltid avstandsmessig presise så perfekt blir det neppe.
Trykk "Save route" for å lagre. Du får en feilmelding hvis noe mangler.
 
Valg av GPS
Generelt
For å benytte dette systemet er det ikke nødvendig å bruke GPS.
En GPS husker alle dine bommer og veivalg og gir riktig bilde av din vei til posten. I utgangspunktet kan man bruke hvilken som helst GPS som man kan ha med seg, dvs tur-gps'er. Den må jo kunne lagre spor og overføre til PC på en måte, f.eks. med USB eller Bluetooth.
Sports-GPS kan registrere hjerterytme (og pedaltråkk) sammen med posisjon. Garmin Forerunner 305 og 405 kan bæres på armen. Disse gir også en del tall underveis om fart, høyde og avstand og lagrer mange turer. De gir også muligheter for å konkurrere med den forrige treningsrunden.
Når det gjelder valg av GPS - så er det viktig at de er følsomme for mottak under trær og i trange passasjer og da må det nyere GPS-databrikker som SIRF III til. Det vil kunne omtales som 20+ kanaler.
 
Garmin Forerunner 305
Denne er OK med unntak av den er fremdeles litt stor og at start/stopp er lett å komme bort i. Programvare: Garmin Training Center følger med. Kan også benytte MapSource. Pris ca. 1600 kroner
 
Garmin Forerunner 405CX
Dette er nyere modell fra Garmin og er vesentlig lettere. Programvare: Garmin Training Center følger med. Kan også benytte MapSource. Pris ca. 2600 kroner
 
Øvrige GPS
Det finnes også veldig enkle og billige datalogger-GPS'er i dropseske-format som bare kan lagre posisjon og ikke har mange andre funksjoner. Disse kan man få ned i noen hundrelapper - noen som har prøvd? Ser ut som f.eks. Realtek og Holux har modeller.
 
Overføring av GPS-spor til datamaskin
Metoden vil variere med operativsystem og GPS-modell. Brukerdokumentasjonen for GPSen gir tilstrekkelig veiledning for å kople til og lese inn data. Det er hensiktsmessig å lagre i GPX-format eventuelt eksportere den innleste filen til GPX-format.
 
Garmin Training Center
Versjon 3.5.3 kan lagre direkte til GPX - hentes her. Etter at du har lest inn din sporlogg fra GPS - velg: eksport av innlest fil og velg: lagre som *.gpx.

Eldre Garmin Traing Center lagrer kun histry-filer(.tcx) hentet fra GPS'en. Denne filen kan konverteres ved å gå inn på denne nettsiden. Du henter filen fra nettsiden og lagrer den på din PC som en innpakket GPX-fil med suffix .xml

 
Garmin Mapsource
Garmin Mapsource på Windows kan lagre GPX-filer hentet fra GPS'en. Man gjør Save til en .gpx-fil.
 
Linux operativsystem
På Linux kan man bruke Gpsman eller Gpstransform for å laste ned fra noen GPS'er og vise på eget kart. Gpsbabel brukes for å konvertere loggformater. I Gpsman gjør man "export track as gpx select" for å lagre et spor.
. Pakken garmin-forerunner-tools er meget bra.
Send inn flere beskrivelser etter hvert som dere beseirer et system.
 
 
Hvorfor benytte "Veivalg"?
Rutine
Det legges nå regelmessig ut kart for de mest etterspurte løypene som folk kan tegne inn sine veivalg og sammenligne på. For de som har GPS-utstyr er det mulig å laste opp GPS-sporet (track). Strekktidene er lastet opp og man kan få sammenlignet løpsforløpet med animering på kartet i samme løype. Det er også innbygd (enda) en måte å tegne strekktidsgrafer på.
 
Læring
Motivasjon : bli bedre i orientering! Brikkene med strekktidene fokuserte diskusjonene om strekket hvor tiden gikk tapt og med GPS kan vi nå se hvorfor. Kanskje får vi en diskusjon om veivalg som kan lære flere å velge den raskeste veien til mål?
Ta en titt på de tilgjengelige kartene.
 
Administrasjon
Systemet vi bruker heter RouteGadget og er valgt fordi det var lettest å integrere med vårt resultatsystem og tjenermaskin og fordi det var fleksibelt med klasser og løyper. Andre systemer som QuickRoute har et bedre brukergrensesnitt, men er mer egnet for mindre grupper.
RouteGadget har et eget web-basert bruker-grensesnitt hvor man laster opp filer og legger inn informasjon.
 
Innlegging av kart - manuelt
Innlegging av kart kan gjøres ved at man scanner inn et kart som man laster opp til systemet og prikker inn alle postene. Dette koster en del tid.
 
Innlegging av kart - OCAD eksport
Med OCAD kan vi importere løypebeskrivelser og kart, kalibrere 2 poster og være mer presis og spare arbeid.

Under menyen "Course/Løype" kan man eksportere 'Course XML' for alle postene og lagre i en fil(.xml).

Under File-menyen kan man eksportere kart i GIF-format.
Velg "All controls". Kryss av for partial map og velg ut en passende firkant som omfatter alle løypene. Velg 150 dpi.
Lag også en like stor gif uten poster. Det første kartet er til kalibrering og den neste er til visning.

Oppsummert for arrangør

  • Gif-kart i 150dpi med alle poster og uten poster.
  • Løypebeskrivelse i XML-format.
Disse 3 filene leveres til resultatservice ved å laste opp via http://orientering.stbik.no/lag/lastopp.cgi. Filene kan ikke hentes av andre enn resultatservice via innlogging.
 
Innlegging av resultater
Resultatsystemet legger ut strekktider som tidligere er presentert kun som grafer.
Resultater i IOF-XML format finnes nå på strekktidssidene for hvert løp. Man henter disse og laster opp til RouteGadget.
 
Tips - Hjelp - Tilbakemeldinger
Hvis man ønsker å fjerne et spor man har lagt inn, må det gjøres av Resultatservice.
Feilrapporter : Send gjerne en epost som beskriver problemet så nøyaktig som mulig. Angi alltid: operativsystem, nettleser og java-versjon.

Les mer om RouteGadget på hjemmesiden eller bruksinfo i England.